MENU:

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το χωριό της Λατσίδας, βρίσκεται στη δυτική μεριά της "σκάφης του Μεραμβέλου" και σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη Μεραμβέλου.

Ποιά επόχη κτίστηκε το χωριό μας είναι άγνωστο. Πάντως ο πρώτος συνοικισμός πιστεύεται ότι είχε κτιστεί στη θέση "Καμάρι" και λεγόταν "Κωστή-Χωριό". Επειδή όμως εκεί έπεσε επιδημία πανώλης, ο συνοικισμός  αυτός εγκαταλείφτηκε και το νέο χωριό κτίστηκε στη σημερινή του θέση.
Το όνομα Λατσίδα πιστεύεται ότι το πήρε από τη θέση που βρίσκεται. Επειδή μόλις ανατείλει ο ήλιος, λούζουν το χωριό οι ακτίνες  του, γι' αυτό ονομαζόταν Λιατσίδα και με παραφθορά Λατσίδα.
Από τα παλιά χρόνια το χωριό υπήρξε στόχος διάφορων κατακτητών γιατί ήταν πλούσιο και παραγωγικό.
Ο ενετικός πύργος που υπάρχει ακόμα και σήμερα μας φανερώνει ότι  ενετοί κατακτητές είχαν εγκατασταθεί στο χωριό.
Επίσης οι τοπωνυμίες "Καλαρίτης" "Στου Μπός", "Το πηγάδι του Μπελερή" θυμίζουν ενετούς πιθανόν άρχοντες που είχαν εγκατασταθεί και έζησαν στο χωριό.
Πολλά παλικάρια πολέμισαν εναντίον των τούρκων με τα δοξασμένα σώματα των Κρητών αγωνιστών σ' όλες τις εξεργέσεις της Κρήτης.
Κατά το Φεβρουάριο του 1823 πολλά γυναικόπαιδα και γέροντες από τη Λατσίδα όπως και από άλλα γειτονικά χωριά για να σωθούν είχαν καταφύγει στο σπήλαιο της Μιλάτου.
Από τα γυναικόπαιδα αυτά όταν ύστερα από προδοσία ο αιμοβόρος Αιγύπτιος Χασάν πασάς κατέλαβε στις 21 Φεβρουαρίου το σπήλαιο άλλα σκότωσε και άλλα πούλησε στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου.
Ακόμα μεταξύ των 30 αγωνιστών που υπεράσπιζαν το σπήλαιο αυτό και σκοτώθηκαν  από τους Αιγύπτιους ασφαλώς πολλοί θα κατάγονταν από τη Λατσίδα.
Αλλά και στους μεταγενέστερους  αγώνες του Έθνους μας που έγιναν είτε για την απελευθέρωση  και των άλλων Ελληνικών Χωρών από τον τούρκικο ζυγό είτε για την απόκρουση των διαφόρων επιδομέων αρκετοί Λατσιδιανοί  πολέμησαν σκληρά στα Θεσσαλικά, Ηπειρωρικά,  Μακεδονικά, και Θρακικά εδάφη για τα ανωτέρω ιδανικά της Ελευθερίας της Πατρίδας και της Θρησκείας και έχυσαν άφθονο αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου