MENU:

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΛΑΤΣΙΔΑΣ

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΛΑΤΣΙΔΑΣ
 ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΣΙΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕ.

 ΖΟΥΡΒΑ: Αραβικής προέλευσης, υπάρχει στην Άνδρο ίδιο τοπωνύμιο καθώς και στα Χανιά
ΑΓΚΙΝΑΡΟΣΕΛΙΑ: μικρός οικισμός στην οροσειρά του Τιμίου Σταυρού. Φυτωνυμικό τοπωνύμιο και εδαφομορφικό από το αγκινάρα + σελί = αυχένα βουνού <<στενό ορεινό πέρασμα>>
ΑΓΟΡΟΙ: μικρός παραδοσιακός οικισμός της Λατσίδας. Απογράφεται το 1951 με 22 κατοίκους. Υπάρχει λιθανάγλυφη επιγραφή με ημερομηνία <<1814 Απριλίου 15>>. Όνομα από το τοπικό ιδίωμα Αγόρος μεγενθυντικό της λέξης αγόρι, Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι, όπως το αγόρι είναι δυνατό και προσφέρει συνεισφέρει στο σπίτι και η τοποθεσία λόγω των αγαθών, ελιές, μυγδαλιές κ.λπ. Ονόμασαν Αγόρο = μέρος δυνατό και πλούσιο.
ΣΟΠΑΤΑ: οικισμός της Λατσίδας ορθογραφείται με Σώπατα το (ω) ωμέγα, στο περιοδικό <<Μύσων>> χωρίς να δικαιολογείται αυτή η ορθογραφία. Τοπωνύμιο ιδιωματικό από το ίσος + πατώ ισόπατο = σόπατο(ν).
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΕΡΑΓΩΝΙΩΤΙΣΣΑ: περίπου το 1200 μ.Χ. κτίστηκε από προτροπή μιας γυναίκας που ήλθε από τις Γωνιές. Θαυματουργό εκκλησάκι.
ΠΛΑΚΑ: στα νότια του χωριού υπάρχει πλάκα σε αυτο το μέρος και πήρε την ονομασία του από αυτό. Εδαφικό τοπωνύμιο με πολλούς θρύλους και παραδόσεις γύρω από αυτό.
ΠΑΛΑΙΜΥΛΟΣ: βρίσκεται στα νότια του χωριού και στον ποταμό που πηγάζει από την Καβαλαρά, λίγο πιο κάτω από τις πηγές του. Εκ του παλιός + μύλος. Πολλοί είναι οι θρύλοι που επικρατούν γύρω από αυτόν με νεραϊδες και ξωτικά.
ΤΟΥΛΟΥΠΑΝΑΣ: συνήθως συναντάται στον Τουλουπανά στη γενική. Στα ΒΑ του χωριού και λίγο μετά το Νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής Λατσίδας βρίσκεται το τοπωνύμιο. Υπήρχαν μήλοι, σε αυτό το μέρος αλευρόμυλοι. Ιδιωματικό τοπωνύμιο, ο αέρας περνά με μεγάλη ορμή από το μέρος που οι ντόπιοι λένε ότι σε τουλουπανιάζει = σαρώνει ότι βρει μπροστά του.
ΠΑΛΑΙΚΑΜΗΝΟ: Παλιό + καμίνι βρίσκεται μετά το ποτιστήρι. Από τις πέτρες του κτίστηκε η εκκλησία του Αη Γιώργη. Είναι ιδιωματικό τοπωνύμιο.
ΤΟΦΑΛΟΣ: σήμερα δεν υπάρχει λένε ότι το χωριό Λατσίδα ήταν εκεί, ο δρόμος που διανοίχτηκε προς τα μετόχια έφεραν στο φως μερικά αντικείμενα και πήλινα δοχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού. 'Ισως μεγάλος σεισμός το κατέστρεψε και μόνο η αξίνη του αρχαιολόγου αλλά και Βυζαντινολόγων θα δώσουν πληρέστερες μελέτες και θα βγουν στο φως τόσα αξιόλογα μέρη.
ΜΠΩ: δυτικά του χωριού και πριν το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται το τοπωνύμιο αυτό, στου Μπω.Σήμερα κάτι λίγα ερείπια φανερώνουν ότι εκεί υπήρχε χωριό. Μια λιθοανάγλυφη επιγραφή βρέθηκε, αλλά τους τελευταίους χρόνους εκλάπει από άγνωστο ή χρησιμοποιήθηκε από αγρότη σε χωράφι. Η επιγραφή λέει: <<Μπους χωριό χαράτσι κεφάλια 100, και του αχτερού πατέρας και γιός>>. Η δε λαϊκή μούσα τραγούδησε το χωριό με το παρακάτω δίστοιχο που συνδέεται με τα κονάκια που ήταν στην Λατσιδα.
<<Ο Μπούς ο νιός παντρεύγεται και παίρνει κορασίδα
του άρχοντα του Μπελεγκρή που είναι στη Λατσίδα>>
Τοπωνύμιο οικογενιακό από τον Μπους  που η περιοχή αυτή άνηκε στον ιδιοκτήτη του Μπούς, αλλά κατά άλους χρονολογείται πιότερα παλιό από τους Ομηρικούς χρόνους, που είναι και ορθότερον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου